Calaceitanes

31 dones del segle XXI

 

EL POBLE
Calaceit és un municipi de poc més de 1.000 habitants, de la comarca del Matarranya. Una terra a la cruïlla entre Catalunya, l’Aragó i el País Valencià.

La seua privilegiada situació, la tranquil·litat, la ben conservada arquitectura i el paisatge l’han convertit les darreres dècades en poble d’acollida de nombrosos artistes i escriptors a la recerca d’inspiració…

 

El projecte de llibre

La idea d'un llibre sobre calaceitanes va sorgir de l'exposició fotogràfica de dones de Calaceit que Francesca Calaf va inaugurar al museu Joan Cabré de Calaceit el dia 8 de març de 2011. A partir d'aquells primers retrats es va anar gestant un llibre amb la intenció que la idea perdurés una mica més en el temps. 

Per què un llibre només de dones?  A les dos autores ens ha interessat oferir el retrat de 30 dones anònimes que representen, encara que potser parcialment, la resta de calaceitanes.

És evident que no hi cabien totes i, per això, havíem de fer-ne una tria.  En alguns casos ha estat la mirada de la fotògrafa qui ha determinat l'elecció d'una dona o una altra i en altres, la tria s'ha fet a partir de les relacions personals, l'empatia, el carisma d'una determinada dona des del punt de vista de les autores en el moment precís en què es va gestar el llibre i les nostres pròpies vivències.

És doncs un llibre molt personal, tot i que també té la voluntat d'oferir un ventall divers de les dones que en aquest moment formen la societat calaceitana. Des de les més grans que van patir els horrors de la guerra i han dut una vida sempre al servei de la família; les de mitjana edat, que van haver de renunciar als seus somnis perquè van viure en una temps d'escassedat econòmica, però que, amb els anys,  amb decisió i valentia han aconseguit obrir-se camí tant a casa com en l'espai públic i, en alguns casos, han estat veritables capdavanteres de la presència pública de la dona; fins a les més jóvens, entre les quals hi ha un ventall divers de professionals que ja han pogut triar el seu futur d'acord amb els temps moderns en què la vida laboral té molta més importància que no pas en temps anteriors, i les petites que estan vivint felices la seua infantesa i joventut en un poble tranquil, i en alguns casos somiant de volar lluny.

La fotografia de cada dona va acompanyada d'un retrat elaborat a partir d'una entrevista mantinguda amb la protagonista, una conversa relaxada en què cada persona ha anar descabdellant la seua vida davant de l'entrevistadora.

És amb aquesta doble mirada que hem bastit el nostre particular homenatge a l'ànima femenina del Calaceit contemporani.

Mercè Gimeno Giner va nàixer a Calaceit (el Matarranya) l'any 1963 i hi ha viscut gairebé sempre. Des del 1991 treballa a l'Institut Terra Alta de Gandesa com professora de llengua catalana i literatura. Ha estat autora o coautora de diversos treballs de llengua i cultura sobre Calaceit i el Matarranya i ha col·laborat també en les diferents publicacions periòdiques que s'editen o s'han editat a la vila.

A partir de les entrevistes personals a cada dona ha construït 25 narracions que complementen la mirada de la fotògrafa i aprofundeixen en l'ànima de les persones retratades.

Francesca Calaf Solé va nàixer a Vilanova i la Geltrú (el Garraf),  filla del calaceità Rafael Calaf Calaf, que havia marxat de la vila als 17 anys per pràcticament no tornar-hi fins als 90. La Francesca no va descobrir el poble dels seus avantpassats fins l'any 2009 i, des d'aleshores el visita dos o tres cops l’any amb la seua màquina de retratar.

Des dels inicis de la seua trajectòria artística, la Francesca ha explorat diverses tècniques pictòriques, textures i temes, els quals estan arrelats a la terra: la Mediterrània, les festes populars i tradicionals...

Com a fotògrafa destaca el seu treball Mirada de dones, col·lecció de més de dos-centes fotografies en blanc i negre de dones de diferents edats i condicions.

LES AUTORES


ALGUNS RETRATS

Mirela Mariuta

1974 

EL DISSENY

El disseny i la maquetació del llibre és a càrrec de Ricard Solana Valls, autor del disseny de diverses col·leccions de llibres relacionades amb la comarca del Matarranya. Compagina el seu treball al front de l’empresa Gràfiques del Matarranya, des de fa ja 27 anys, amb la seua passió per l’horticultura ecològica en un hort a la vora del riu Matarranya.

 

ELS EDITORSMigdia Serveis Culturals és una petita editorial amb un peu al Baix Camp i un altre al Priorat, i ara també s’estèn al Matarranya, amb l’inici d’una nova col·lecció: Els llibres de la Vallrovira, que comença amb el volum Calaceitanes. 30 dones del segle XXI.


 
LA IMPREMTAGràfiques del Matarranya és una empresa dedicada a les arts gràfiques establerta a Calaceit des de fa més de 25 anys. Sempre ha intentat compaginar la tecnologia més avançada amb un treball acurat i personalizat. Durant aquests anys en els seus tallers s’han imprès més de 300 títols de llibres diferents, la majoria relacionats amb la història, la llengua o la cultura del Matarranya i les Terres de l’Ebre.

 

El llibre Calaceitanes. 30 dones del segle XXI es publicarà durant el segon trimestre de l’any 2012. Podeu obtenir més informació o fer-ne la reserva enviant un correu a grafiques@matarranya.com

FITXA TÈCNICA del llibre Calaceitanes. 31 dones del segle XXI.

Textos de Mercè Gimeno Giner

Fotografies de Francesca Calaf Soler

Pròleg d’Alba Garcia Sànchez

120 pàgines impreses en bitò (gris + negre) sobre paper  Creator Star de 170 g. Format 21 x 21 cm. Enquadernació cosida amb fil i tapa dura laminada en mat.

Edició de 700 exemplars

Publicació prevista: 30  de juny de 2012


Fins al 31 d’agost podeu comprar el llibre al PVP de 20 € i sense despeses d’enviament us el fem arribar a casa (dins de l’Estat Espanyol)